Terapii dovedite empiric

“Evidence-based therapy” se referă la toate tipurile de terapie pentru care există studii empirice care dovedesc funcţionalitatea terapiei. Imaginaţi-vă că orice aşa numit “consilier” sau “terapeut” ar putea folosi cu clienţii săi terapii despre care nu ştim ce efect produc şi care este eficienţa lor. Aşa se întâmplă de exemplu cu terapii cum ar fi neuroprogramarea lingvistică pentru care cele mai multe dovezi infirmă funcţionalitatea terapiei.

 

În lumea ştiinţifică există mai multe liste de criterii pentru măsurarea dovedirii ştiinţifice a terapiilor. De exemplu, reviewurile sistematice numite meta-analize ştiinţifice prezintă un grad ridicat de încredere deoarece ele conţin concluzii extrase în urma analizei unui număr mare de studii empirice pe aceeaşi temă. Procedurile de tratament bazate pe opinia experţilor, sunt îndoielnice şi sunt mai mult proceduri folosite în situaţii de criză când nu există sau nu se cunoaşte o terapie alternativă mai bună.

De aceea, înainte de a vă adresa unui cabinet psihologic pentru o intervenţie este recomandabil să aflaţi, ce studii are psihologul, daca este consilier sau psihoterapeut, în ce şcoli este specializat, toate aceastea pentru a vă asigura că terapia care vi se oferă este o terapie validată ştiinţific, deci o terapie care şi-a dovedit eficienţa empiric.

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]