Despre noi

"…împreun─â spre inima copilului t─âu"

— Context
A fi p─ârinte este unul din cele mai nobile ┼či durabile ocupa┼úii în aceast─â via┼ú─â. Daca ai un copil, cre┼čterea lui î┼úi poate lua aproximativ 18 ani, iar daca ai 4 copii, aceasta î┼úi poate lua cel pu┼úin 22 de ani, aproape o treime din via┼ú─â, f─âr─â s─â mai punem la socoteal─â implicarea parental─â, dup─â împlinirea vârstei majoratului copilului. Pu┼úine lucruri dureaz─â atât de mult în via┼ú─â precum cre┼čterea copiilor, iar pentru un lucru a┼ča de imprtrant deseori ne preg─âtim a┼ča de pu┼úin sau deloc.

— Nevoiaparents
Adesea unii p─ârin┼úi se confrunt─â cu probleme cum ar fi: stresul parental, lipsa abilit─â┼úilor de parenting, sau a solu┼úiilor pentru probleme imediate sau performan┼úa sc─âzut─â a copilului la ┼čcoal─â, comportamentul deviant (înc─âlcarea normelor sociale), tulbur─âri de conduit─â, consumul de substan┼úe nepermise, înstr─âinarea sau depresia, precum ┼či alte probleme asem─ân─âtoare… Cum a fi p─ârinte se înva┼ú─â, nimeni nu poate ┼čti totul despre tot, mai ales când este vorba de cre┼čterea copiilor. Prin urmare ca p─ârin┼úi trebuie s─â înv─â┼ú─âm s─â fim p─ârin┼úi „buni”, s─â ne inform─âm, s─â achizi┼úion─âm noi deprinderi astfel încât atât copilul s─â creasc─â s─ân─âtos social ┼či moral, s─â înve┼úe abilit─â┼úile necesare la vârsta optim─â ┼či s─â devin─â un adult responsabil ┼či de succes.
Cei mai mul┼úi speciali┼čti cred c─â „a fi un p─ârinte „r─âu” este o cauz─â a problemelor de comportament la copii. În literatura de specialitate, a fi un p─ârinte „r─âu” înseamn─â de obicei a fi ineficient, inapt sau disfunc┼úional, iar acest lucru este deseori înf─â┼úi┼čat ca un factor de risc pentru dezvoltarea social─â nes─ân─âtoas─â ┼či comportamentul antisocial… ” (Unnever, 2006) Vestea bun─â este c─â aceste lucruri se pot corecta, iar acesta este ┼či scopul centrului nostru.

— Solu┼úia
Platforma Centrul PACT este reprezentata de Asocia╚Ťia PACT – Parent and Child Training, infiintata în 2014, scopul ei central fiind sa ofere sprijin p─ârin┼úilor romani, pentru a deveni eficien┼úi în cre┼čterea copiilor. Prin toate activit─â┼úile sale, centrul PACT v─â ofer─â informa┼úii, grupuri de suport, evenimente publice, conferin┼úe, workshopuri, seminarii, sesiuni practice pentru achizi┼úia unor abilit─â┼úi necesare cre┼čterii copiilor, întâlniri individuale (mentorare, consiliere, terapie) precum ┼či alte activit─â┼úi asem─ân─âtoare. PACT reuneste specialisti pregatiti in domeniul cre┼čterii copiilor care pot echipa p─ârintii pentru a deveni parinti buni.
Dacă ne raportăm la problemele care apar la părinţi sau copii, este necesară o intervenţie:
• preventiv (participând la workshopuri, seminarii, conferin┼úe, citind c─âr┼úi, vorbind cu speciali┼čtii),
• la nevoie (când a ap─ârut o problem─â care provoac─â disconfort, personal sau în familie, accesând mentorarea, consilierea sau terapia, participând la evenimente publice, citind…)
• în situa┼úii de criz─â (când problema a devenit grav─â ┼či nu poate accepta amânarea, stabilind o întâlnirea individual─â cu un specialist …)

Este adev─ârat c─â „nu putem întotdeauna preg─âti viitorul pentru copii, dar putem preg─âti copiii pentru viitor” (Roosevelt).

Dr. Marius MARICI

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]