Despre noi

"…împreună spre inima copilului tău"

— Context
A fi părinte este unul din cele mai nobile şi durabile ocupaţii în această viaţă. Daca ai un copil, creşterea lui îţi poate lua aproximativ 18 ani, iar daca ai 4 copii, aceasta îţi poate lua cel puţin 22 de ani, aproape o treime din viaţă, fără să mai punem la socoteală implicarea parentală, după împlinirea vârstei majoratului copilului. Puţine lucruri durează atât de mult în viaţă precum creşterea copiilor, iar pentru un lucru aşa de imprtrant deseori ne pregătim aşa de puţin sau deloc.

— Nevoiaparents
Adesea unii părinţi se confruntă cu probleme cum ar fi: stresul parental, lipsa abilităţilor de parenting, sau a soluţiilor pentru probleme imediate sau performanţa scăzută a copilului la şcoală, comportamentul deviant (încălcarea normelor sociale), tulburări de conduită, consumul de substanţe nepermise, înstrăinarea sau depresia, precum şi alte probleme asemănătoare… Cum a fi părinte se învaţă, nimeni nu poate şti totul despre tot, mai ales când este vorba de creşterea copiilor. Prin urmare ca părinţi trebuie să învăţăm să fim părinţi „buni”, să ne informăm, să achiziţionăm noi deprinderi astfel încât atât copilul să crească sănătos social şi moral, să înveţe abilităţile necesare la vârsta optimă şi să devină un adult responsabil şi de succes.
Cei mai mulţi specialişti cred că „a fi un părinte „rău” este o cauză a problemelor de comportament la copii. În literatura de specialitate, a fi un părinte „rău” înseamnă de obicei a fi ineficient, inapt sau disfuncţional, iar acest lucru este deseori înfăţişat ca un factor de risc pentru dezvoltarea socială nesănătoasă şi comportamentul antisocial… ” (Unnever, 2006) Vestea bună este că aceste lucruri se pot corecta, iar acesta este şi scopul centrului nostru.

— Soluţia
Platforma Centrul PACT este reprezentata de Asociația PACT – Parent and Child Training, infiintata în 2014, scopul ei central fiind sa ofere sprijin părinţilor romani, pentru a deveni eficienţi în creşterea copiilor. Prin toate activităţile sale, centrul PACT vă oferă informaţii, grupuri de suport, evenimente publice, conferinţe, workshopuri, seminarii, sesiuni practice pentru achiziţia unor abilităţi necesare creşterii copiilor, întâlniri individuale (mentorare, consiliere, terapie) precum şi alte activităţi asemănătoare. PACT reuneste specialisti pregatiti in domeniul creşterii copiilor care pot echipa părintii pentru a deveni parinti buni.
Dacă ne raportăm la problemele care apar la părinţi sau copii, este necesară o intervenţie:
• preventiv (participând la workshopuri, seminarii, conferinţe, citind cărţi, vorbind cu specialiştii),
• la nevoie (când a apărut o problemă care provoacă disconfort, personal sau în familie, accesând mentorarea, consilierea sau terapia, participând la evenimente publice, citind…)
• în situaţii de criză (când problema a devenit gravă şi nu poate accepta amânarea, stabilind o întâlnirea individuală cu un specialist …)

Este adevărat că „nu putem întotdeauna pregăti viitorul pentru copii, dar putem pregăti copiii pentru viitor” (Roosevelt).

Dr. Marius MARICI